Hitit Üniversitesi Gıda
Güvenliği, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Seçil
Türksoy Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım’ı makamında ziyaret etti.
Başkan Yıldırım, ilçenin en büyük gelir kaynağı olmasının yanısıra Türkiye’nin
ceviz ihtiyacının %5-6’sını karşılayan ceviz tarımı ile ilgili bilgi verdi.
Ceviz tarımında mümkün
olan en yüksek kalitede sürdürülebilirlik için Hitit Üniversitesi Gıda
Güvenliği, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Oğuzlar Belediyesi ile
gerçekleştirilebilecek ikili işbirliği
projeleri konusunda her türlü desteğe ve işbirliğine hazır olduklarını belirten
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Türksoy Oğuzlar'da ceviz üretimi ve pazarlanmasına ilişkin
Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım ile söyleşi gerçekleştirdi.
Dr. Öğr. Üyesi
Seçil Türksoy;
"Coğrafi işaretli Oğuzlar 77 marka adı ile %65 yağ içeriğine
sahip, ince kabuklu özelliği ile Oğuzlar cevizinin ekonomik getirisinin Oğuzlar
çiftçisine yansıması hakkında bilgi verebilir misiniz? "
Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer
Yıldırım;
Lezzeti, aroması, ince kabuklu yapısı, yağ oranının
yüksekliği ve coğrafi işareti ile Türkiye çapında marka haline gelen Oğuzlar
cevizimizin ulusal pazarda adından bahsettirmesi maalesef yerel çiftçilerimize
çok yansımıyor. Evet ilçemizin en önemli geçim kaynağı ceviz ama bu durumdan en
büyük kazancı Oğuzlar cevizi markasını kullanan tüccarlar elde ediyor. İlçemizde
piyasa fiyatı 35 TL olan kabuklu cevizin Ankara'da, İstanbul'da tezgahlarda
satış fiyatının 60-70 TL civarında olduğunu görüyoruz. Yerel çiftçinin ürününe
Oğuzlar'da 35 TL denildiğinde pahalı diyenler aynı cevizin tüccarlar tarafından
büyük şehirlerde çok daha yüksek fiyatlarla satıldığını bilmiyor. Arada ezilen
çiftçiler, çiftçilerin emeği oluyor. Fidanın yetişmesi, ürün vermeye başlaması,
ürün verme aşamasında yapılan bakımları, toplanması, kurutulması, yeşil
kabuğundan ayrılması gibi bir çok meşakkatli aşamadan geçen cevizin üretiminde
1 yılını harcayan çiftçilerimizin ürünü ile 1 yıllık emeğin 2 katı fiyatına
tezgahlarda satıldığını görünce çiftçilerimiz adına üzülüyoruz.
Yerli çiftçiyi etkileyen bir diğer husus da farklı cins
cevizlerin Oğuzlar Cevizi adıyla piyasada yer almasıdır. Bu durum da daha
kalitesiz cevizlerin Oğuzlar cevizi adıyla satışı sonrası Oğuzlar cevizine olan
güveni düşürüyor ve çiftçiyi de olumsuz etkiliyor. Bu durumun yaşanmaması için
tüketicilere Oğuzlar cevizi ile ilgili biraz bilgi verelim; Oğuzlar cevizi ince
kabuklu yapısından dolayı elde kolay kırılır, yediğinizde yağ oranı yüksek olduğu
için damağı burmaz ve içi beyazdır.
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Türksoy;
"Oğuzlar Belediyesi olarak Ceviz üreticisine yönelik yaptığınız çalışmalardan biraz bilgi verebilir misiniz?"
Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer
Yıldırım;
Oğuzlar'ın arazi yapısı çok dağlıktır ve Oğuzlar
cevizimiz bu dağlık arazilerde, yaylalarda yetişmektedir. Yaylalara ulaşım
sorun olduğu için arazi yolları açıp var olan yollarda genişletme ve
iyileştirme çalışmaları yaparak ulaşım sorununu büyük oranda aştık. Cevizin
iklim koşullarından etkilenmemesi, sıcaktan yanmaması için sulama imkanının
olması gerekiyor bunun için de arazilerimizde sulama imkanlarını arttırmak için
yeni su kaynakları bulduk ve çiftçinin hizmetine sunduk.
Dr. Öğr. Üyesi
Seçil Türksoy;
"Ceviz üretiminde sürdürülebilirlik ve üretimde etkinliğin artması için biz de Hitit Üniversitesi Gıda Güvenliği, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak elimizden gelen her türlü akademik desteği vermeye hazırız, bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz."
Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım;
İlçemize yaptığınız ziyaretten ve Oğuzlar cevizimize
ilginizden dolayı biz teşekkür ederiz. Ceviz üretiminin iklim koşullarından
etkilenmeden, sürdürülebilir bir şekilde üretimi ve verimliliğinin artışı,
üniversite işbirliği ile ulusal boyutta tanıtımının arttırılması için desteklerinizi
bekliyoruz.
Ziyaret yerel basında da
ilgi gördü. Haber metni için tıklayınız.